MOPOKORTTI (AM120)

MOPOKORTTI (AM120)

TERVETULOA!

Alta näet valikoiman kurssipaketteja mopokortin suorittamista varten. Eroavaisuudet pakettien välillä tulevat ajettavien ajotuntien määristä. Kaikki pakettimme sisältävät lain vaatiman miniopetuksen mopokortin hankkimista varten. T-ajokortin materiaalit voi saada 50€ lisähintaan mopokurssin yhteyteen. Tutustu kurssipaketteihin ja ilmoittaudu kurssille mukaan painamalla "ILMOITTAUDU"-nappia tai soittamalla toimistomme numeroon 0406411555.

Vielä alempana näet kurssin suorittamisen yleiset ohjeet eli mitä kannattaa tehdä ja missäkin vaiheessa. Kurssiohjeet kannattaa lukea huolella läpi. Ajo-opetuksen pitäminen päättyy 14.10.2023. Jatkamme ajotuntien pitoa jälleen keväällä 2024.

 

Missä sinä, siellä teoriat!

Suorita teoriatunnit etänä, missä ikinä oletkin

Taattua laatua!

Laadutkaat ja monipuoliset teoriatunnit sekä luotettava kalusto

Opettajat!

Huippuammattilaistemme kanssa onnistut varmasti

Kurssin nopeus!

Kurssin läpivienti nopealla aikataululla

KURSSIPAKETIT

Kurssien maksutavat löydät täältä.

Kurssille ilmoittautuminen

Kurssille voit ilmoittautua alla olevasta napista milloin vain ja teoriatunnit voit suorittaa arkisin klo 9-21 ja lauantaisin klo 10-14 välillä. Kun olet tehnyt ilmoittautumisen, saat sähköpostiisi vahvistuksen kurssille ilmoittautumisesta. Tunnukset työtilaan kirjautumista varten saat sähköpostiisi, kunhan autokoulu on hyväksynyt ilmoittautumisesi. Muistathan tarkistaa roskapostikansiosi! Ajotunnit voi varata puhelimitse tai käymällä toimistollamme. Ilmoittautumalla kurssille hyväksyt kurssin sopimusehdot.

 

ILMOITTAUDU

 

Pronssi
79€

Teoriakoeharjoitteluohjelma
Sähköinen oppimisympäristö
Sähköinen oppikirja
4 verkkoteoriatuntia (EAS-koulutus)

 

 


+Viranomaiskulut: Ajokorttilupamaksu 24€, teoriakoemaksu 40€ ja käsittelykoemaksu 32€. Kurssin kokonaismaksut 175€.

Lisäajotunti 89€/kpl
Ajoneuvon vuokra kuljettajantutkintoon 90€/kerta

Hopea
199€

Teoriakoeharjoitteluohjelma
Sähköinen oppimisympäristö
Sähköinen oppikirja
4 verkkoteoriatuntia (EAS-koulutus)
Ajovarusteiden käyttö kurssilla
1 ajotunti
Mopon käyttö tutkintoajossa


+Viranomaiskulut: Ajokorttilupamaksu 24€, teoriakoemaksu 40€ ja käsittelykoemaksu 32€. Kurssin kokonaismaksut 295€.

Lisäajotunti 89€/kpl
Ajoneuvon vuokra kuljettajantutkintoon 90€/kerta

Kulta
278€

Teoriakoeharjoitteluohjelma
Sähköinen oppimisympäristö
Sähköinen oppikirja
4 verkkoteoriatuntia (EAS-koulutus)
Ajovarusteiden käyttö kurssilla
2 ajotuntia
Mopon käyttö tutkintoajossa


+Viranomaiskulut: Ajokorttilupamaksu 24€, teoriakoemaksu 40€ ja käsittelykoemaksu 32€. Kurssin kokonaismaksut 374€.

Lisäajotunti 89€/kpl
Ajoneuvon vuokra kuljettajantutkintoon 90€/kerta

Mopokurssin suorittaminen

 

1. Aloita mopokortin suorittaminen ilmoittautumalla kurssille painamalla "ILMOITTAUDU"-nappia tai soittamalla toimistomme numeroon 0406411555. Ilmoittautumalla kurssille hyväksyt kurssin sopimusehdot. Voimme halutessasi liittää erikseen T-ajokortin materiaalit ( hinta 50€) mopokurssin yhteyteen.

Ilmoittauduttuasi kurssille, saat heti sähköpostiisi vahvistusviestin. Kun autokoulu on vahvistanut ilmoittautumisen, saat sähköpostiisi kirjautumistunnukset työtilaan, josta löydät harjoittelumateriaalit sekä käytävät teoriatunnit. Tämän jälkeen voit alkaa suorittamaan vaadittavia teoriatunteja vaikka heti. Teoriatunteja voit suorittaa arkisin klo 9-21 sekä lauantaisin klo 10-14 välillä.

 

2. Tee ajokorttilupahakemus sekä suorita ensimmäisen ajokortin suorittajan teoriatunnit (EAS-koulutus) 4 tuntia. Tuntien suorittamisen jälkeen lataa todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutuksesta (E112sr)  suoraan työtilastasi.

Ajokorttilupahkemuksen ohjeet : https://ajokortti-info.fi/ajokortin-hankkiminen/ajokorttilupa

Sinun EI TARVITSE suorittaa EAS-teoriatunteja mikäli sinulla on jo jokin ajo-oikeus. Voit heti harjoitella itsenäisesti oppimateriaalin avulla ja jopa varata itsellesi ajan teoriakokeeseen sekä käydä tekemässä teoriakokeen.

 

3. Varaa aika teoriakokeeseen osoitteesta https://www.ajovarma.fi/. Voimme varata teoriakokeen myös pyynnöstäsi toimistoltamme. Teoriakokeeseen tarvitset mukaan EAS-todistuksen (saa ladattua työtilasta), huoltajan suostumus-lomakkeen (lomakepohja löytyy työtilasta), henkilöllisyystodistuksen sekä rahaa koetta varten.

Harjoittele teoriakoetta varten oppimateriaalin avulla sekä käy suorittamassa teoriakoe Ajovarman toimipisteellä Oulussa osoitteessa Konetie 4 90630 Oulu. Pronssi-paketin valinneilla mopokortin hankinta jatkuu tästä eteenpäin itsenäisesti.

 

4. Varaa ajat ajotunneille sekä käsittelykokeeseen soittamalla toimistollemme tai käymällä toimistollamme (vain Hopea- ja Kulta-paketin valinneet). Ajo-opetuksen pitäminen päättyy 14.10.2023. Jatkamme ajotuntien pitoa jälleen keväällä 2024.
Ajotuntien aloitus on AINA autokoululta (Mannenkatu 6a 90130 Oulu).

Olethan ajoissa paikalla ennen ajotuntien alkua, sillä aikaa kuluu ajovarusteiden pukemiseen. Kun sinulla on käsittelykoe: ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus, maksa käsittelykoemaksu Ajovarmalle (varausvahvistuksessa sähköpostissasi on tähän liittyvät ohjeet sekä linkit), E100-lomake (autokoulu hoitaa tämän mikäli menet kokeeseen autokoulun kalustolla).

 

5. Suorita ajotunnit sekä käsittelykoe varattuina ajankohtina. Kun käsittelykoe on hyväksytysti suoritettu, saat välittömästi ajo-oikeuden.

Mopokortin (Am/120) kuljettajaopetus ja kuljettajantutkinto

Mopon (Am/120-kortti) kuljettajaopetukseen sisältyy vähintään 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), ellei sinulla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esim. traktorin tai mopoauton ajokorttia. Kaikki pakettimme kattavat tämän ehdottoman minimin.

1.7.2018 lähtien kuljettajantutkintoon ei vaadita ajo-opetusta, mutta se on suositeltavaa tutkinnon läpäisemiseksi. Ajoharjoittelun voi aloittaa aikaisintaan 15-vuotiaana.

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä vaihtelevissa liikennetilanteissa ja -ympäristöissä sekä kykenet toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana. Mopon kuljettajantutkinto jakautuu teoria- ja käsittelykokeeseen.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta. Sinulla tulee olla mukana todistus Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Jos olet alaikäinen, tarvitset myös allekirjoitetun huoltajan suostumuksen. Lisäksi tarvitse kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä rahaa 40€ teoriakoemaksua varten.

Käsittelykokeeseen osallistuaksesi sinulla tulee olla teoriakoe suoritettuna ja autokoulun tai opetuslupaopettajasi antama alkuperäinen, paperinen opetus- ja tutkintotodistus (E100) saadusta opetuksesta. Voit osallistua käsittelykokeeseen aikaisintaan 15-vuotiaana.

Huomioithan, että mopolla ajettaessa tulee käyttää tieliikennekäyttöön hyväksyttyä suojakypärää asianmukaisesti kiinnitettynä ja ajolaseja, jos kypärässä ei ole visiiriä sekä suojaavaa, turvallisuutta lisäävää vaatetusta. Tähän kuuluu ehjät ja hankausta kestävästä materiaalista valmistetut pitkähihainen takki ja pitkälahkeiset housut. Lisäksi tukevat ja umpinaiset jalkineet. Suosittelemme myös suojaavien hansikkaiden käyttöä.

Näitä suojavarusteita tulee käyttää aina mopolla ajettaessa, ajoharjoittelussa ja kuljettajantutkinnossa. Asianmukaisten varusteiden käyttäminen on edellytys kokeeseen pääsemiselle.

 

Ajo-oikeudet AM-korteilla

Mopon ajokortti (AM/120) on pakollinen vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille mopoilijoille. Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan aina ajokortti. Mopoauton ajo-oikeutta ei ole enää 19.1.2013 alkaen saanut mopon ajokortilla (AM/120), vaan mopoauton kuljettaminen vaatii oman ajokorttinsa (AM/121) tai esimerkiksi henkilöauton ajokortin.

 

Traktorikortin (T) kuljettajaopetus ja kuljettajantutkinto

Traktorin ajokorttia varten ei ole säädettyä kuljettajaopetusta.

Jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia, sinun pitää käydä 4 tunnin ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS). Kaikki mopokurssipakettimme kattavat tämän koulutuksen.

T-luokan ajokortin saaminen edellyttää kuljettajantutkinnon teoriakokeen suorittamista hyväksytysti. Sinun tulee olla täyttänyt 15 vuotta ennen kokeen suorittamista.

Ilmoittautuessasi teoriakokeeseen todista henkilöllisyytesi esimerkiksi passilla tai kuvallisella henkilökortilla. Sinulla on oltava mukana myös allekirjoitettu Huoltajan suostumus -lomake T-luokan ajokortin saamiseen, jos olet alle 18-vuotias sekä todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Lisäksi varaa mukaasi 40€ teoriakoemaksua varten.

 

T-kortin ajo-oikeudet

T-luokan ajokortilla saat ajaa traktoreita ja traktorimönkijöitä, joiden enimmäisnopeus on 60 km/h.

T1a- ja T1b-luokan, T2a ja T2b-luokan sekä T3a-luokan ajoneuvot

Poikkeuksena ovat T3b-luokan ajoneuvot, joiden ajamiseen tarvitsee 1.7.2018 alkaen AM/121-luokan ajo-oikeuden.

Traktorit, joiden suurin rakenteellinen nopeus ylittää 60 km/h, vaativat henkilöauton tai kuorma-auton ajokortin ajoneuvon massasta riippuen.

Kokonaismassa on enintään 3500 kg: auton (B) ajokortti.
Kokonaismassa on enintään 7500 kg: kuorma-auton (C1) ajokortti
Kokonaismassa on yli 7500 kg: kuorma-auton (C) ajokortti

Traktorin kuljettajalta vaaditaan kuorma-auton ajokortti ja traktorilla ajetaan sellaista ajoa, jossa vaaditaan kuljettajan ammattipätevyys.

TERVETULOA!

Alta näet valikoiman kurssipaketteja mopokortin suorittamista varten. Eroavaisuudet pakettien välillä tulevat ajettavien ajotuntien määristä. Kaikki pakettimme sisältävät lain vaatiman miniopetuksen mopokortin hankkimista varten. T-ajokortin materiaalit voi saada 50€ lisähintaan mopokurssin yhteyteen Tutustu kurssipaketteihin ja ilmoittaudu kurssille mukaan painamalla "ILMOITTAUDU"-nappia tai soittamalla toimistomme numeroon 0406411555.

Vielä alempana näet kurssin suorittamisen yleiset ohjeet eli mitä kannattaa tehdä ja missäkin vaiheessa. Kurssiohjeet kannattaa lukea huolella läpi. Ajo-opetuksen pitäminen päättyy 14.10.2023. Jatkamme ajotuntien pitoa jälleen keväällä 2024.

Missä sinä, siellä teoriat!

Suorita teoriatunnit etänä, missä ikinä oletkin

Taattua laatua!

Laadutkaat ja monipuoliset teoriatunnit sekä luotettava kalusto

Opettajat!

Huippuammattilaistemme kanssa onnistut varmasti

Kurssi nopeus!

Kurssin läpivienti nopealla aikataululla

Kurssille ilmoittautuminen

Kurssille voit ilmoittautua alla olevasta napista milloin vain ja teoriatunnit voit suorittaa arkisin klo 9-21 ja lauantaisin klo 10-14 välillä. Kun olet tehnyt ilmoittautumisen, saat sähköpostiisi vahvistuksen kurssille ilmoittautumisesta. Tunnukset työtilaan kirjautumista varten saat sähköpostiisi, kunhan autokoulu on hyväksynyt ilmoittautumisesi. Muistathan tarkistaa roskapostikansiosi! Ajotunnit voi varata puhelimitse tai käymällä toimistollamme. Ilmoittautumalla kurssille hyväksyt kurssin sopimusehdot.

ILMOITTAUDU

KURSSIPAKETIT

Kurssien maksutavat löydät täältä.

Pronssi
79€

Oppimateriaali
Sähköinen oppimisympäristö
4 verkkoteoriatuntia (EAS-koulutus)

 

 


+Viranomaiskulut: Ajokorttilupamaksu 24€, teoriakoe 40€ ja käsittelykoemaksu 32€. Kurssin kokonaismaksut yht. 175€

Lisäajotunti 89€/kpl
Ajoneuvon vuokrakuljettajantutkintoon 90€/kerta

Hopea
199€

Teoriakoeharjoitteluohjelma
Sähköinen oppimisympäristö
Sähköinen oppikirja
4 verkkoteoriatuntia (EAS-koulutus)
Ajovarusteiden käyttö kurssilla
1 ajotunti
Mopon käyttö tutkintoajossa

 

 


+Viranomaiskulut: Ajokorttilupamaksu 24€, teoriakoe 40€ ja käsittelykoemaksu 32€. Kurssin kokonaismaksut yht. 295€

Lisäajotunti 89€/kpl
Ajoneuvon vuokrakuljettajantutkintoon 90€/kerta

Kulta
278€

Teoriakoeharjoitteluohjelma
Sähköinen oppimisympäristö
Sähköinen oppikirja
4 verkkoteoriatuntia (EAS-koulutus)
Ajovarusteiden käyttö kurssilla
2 ajotuntia
Mopon käyttö tutkintoajossa

 

 


+Viranomaiskulut: Ajokorttilupamaksu 24€, teoriakoe 40€ ja käsittelykoemaksu 32€. Kurssin kokonaismaksut yht. 374€

Lisäajotunti 89€/kpl
Ajoneuvon vuokrakuljettajantutkintoon 90€/kerta

Mopokurssin suorittaminen

 

1. Aloita mopokortin suorittaminen ilmoittautumalla kurssille painamalla "ILMOITTAUDU"-nappia tai soittamalla toimistomme numeroon 0406411555. Ilmoittautumalla kurssille hyväksyt kurssin sopimusehdot. Voimme halutessasi liittää erikseen T-ajokortin materiaalit ( hinta 50€) mopokurssin yhteyteen.

Ilmoittauduttuasi kurssille, saat heti sähköpostiisi vahvistusviestin. Kun autokoulu on vahvistanut ilmoittautumisen, saat sähköpostiisi kirjautumistunnukset työtilaan, josta löydät harjoittelumateriaalit sekä käytävät teoriatunnit. Tämän jälkeen voit alkaa suorittamaan vaadittavia teoriatunteja vaikka heti. Teoriatunteja voit suorittaa arkisin klo 9-21 sekä lauantaisin klo 10-14 välillä.

 

2. Tee ajokorttilupahakemus sekä suorita ensimmäisen ajokortin suorittajan teoriatunnit (EAS-koulutus) 4 tuntia. Tuntien suorittamisen jälkeen lataa todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutuksesta (E112sr)  suoraan työtilastasi.

Ajokorttilupahkemuksen ohjeet : https://ajokortti-info.fi/ajokortin-hankkiminen/ajokorttilupa

Sinun EI TARVITSE suorittaa EAS-teoriatunteja mikäli sinulla on jo jokin ajo-oikeus. Voit heti harjoitella itsenäisesti oppimateriaalin avulla ja jopa varata itsellesi ajan teoriakokeeseen sekä käydä tekemässä teoriakokeen.

 

3. Varaa aika teoriakokeeseen osoitteesta https://www.ajovarma.fi/. Voimme varata teoriakokeen myös pyynnöstäsi toimistoltamme. Teoriakokeeseen tarvitset mukaan EAS-todistuksen (saa ladattua työtilasta), huoltajan suostumus-lomakkeen (lomakepohja löytyy työtilasta), henkilöllisyystodistuksen sekä rahaa koetta varten.

Harjoittele teoriakoetta varten oppimateriaalin avulla sekä käy suorittamassa teoriakoe Ajovarman toimipisteellä Oulussa osoitteessa Konetie 4 90630 Oulu. Pronssi-paketin valinneilla mopokortin hankinta jatkuu tästä eteenpäin itsenäisesti.

 

4. Varaa ajat ajotunneille sekä käsittelykokeeseen soittamalla toimistollemme tai käymällä toimistollamme (vain Hopea- ja Kulta-paketin valinneet). Ajo-opetuksen pitäminen päättyy 14.10.2023. Jatkamme ajotuntien pitoa jälleen keväällä 2024.
Ajotuntien aloitus on AINA autokoululta (Mannenkatu 6a 90130 Oulu).

Olethan ajoissa paikalla ennen ajotuntien alkua, sillä aikaa kuluu ajovarusteiden pukemiseen. Kun sinulla on käsittelykoe: ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus, maksa käsittelykoemaksu Ajovarmalle (varausvahvistuksessa sähköpostissasi on tähän liittyvät ohjeet sekä linkit), E100-lomake (autokoulu hoitaa tämän mikäli menet kokeeseen autokoulun kalustolla).

 

5. Suorita ajotunnit sekä käsittelykoe varattuina ajankohtina. Kun käsittelykoe on hyväksytysti suoritettu, saat välittömästi ajo-oikeuden.

Mopokortin (Am/120) ja Traktorikortin (T) kuljettajaopetukset sekä kuljettajantutkinnot

Mopokortti (Am/120)

Mopon (Am/120-kortti) kuljettajaopetukseen sisältyy vähintään 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), ellei sinulla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esim. traktorin tai mopoauton ajokorttia. Kaikki pakettimme kattavat tämän ehdottoman minimin.

1.7.2018 lähtien kuljettajantutkintoon ei vaadita ajo-opetusta, mutta se on suositeltavaa tutkinnon läpäisemiseksi. Ajoharjoittelun voi aloittaa aikaisintaan 15-vuotiaana.

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä vaihtelevissa liikennetilanteissa ja -ympäristöissä sekä kykenet toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana. Mopon kuljettajantutkinto jakautuu teoria- ja käsittelykokeeseen.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta. Sinulla tulee olla mukana todistus Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Jos olet alaikäinen, tarvitset myös allekirjoitetun huoltajan suostumuksen. Lisäksi tarvitse kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä rahaa 40€ teoriakoemaksua varten.

Käsittelykokeeseen osallistuaksesi sinulla tulee olla teoriakoe suoritettuna ja autokoulun tai opetuslupaopettajasi antama alkuperäinen, paperinen opetus- ja tutkintotodistus (E100) saadusta opetuksesta. Voit osallistua käsittelykokeeseen aikaisintaan 15-vuotiaana.

Huomioithan, että mopolla ajettaessa tulee käyttää tieliikennekäyttöön hyväksyttyä suojakypärää asianmukaisesti kiinnitettynä ja ajolaseja, jos kypärässä ei ole visiiriä sekä suojaavaa, turvallisuutta lisäävää vaatetusta. Tähän kuuluu ehjät ja hankausta kestävästä materiaalista valmistetut pitkähihainen takki ja pitkälahkeiset housut. Lisäksi tukevat ja umpinaiset jalkineet. Suosittelemme myös suojaavien hansikkaiden käyttöä.

Näitä suojavarusteita tulee käyttää aina mopolla ajettaessa, ajoharjoittelussa ja kuljettajantutkinnossa. Asianmukaisten varusteiden käyttäminen on edellytys kokeeseen pääsemiselle.

 

Ajo-oikeudet AM-korteilla

Mopon ajokortti (AM/120) on pakollinen vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille mopoilijoille. Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan aina ajokortti. Mopoauton ajo-oikeutta ei ole enää 19.1.2013 alkaen saanut mopon ajokortilla (AM/120), vaan mopoauton kuljettaminen vaatii oman ajokorttinsa (AM/121) tai esimerkiksi henkilöauton ajokortin.

 

Traktorikortti (T-kortti)

Traktorin ajokorttia varten ei ole säädettyä kuljettajaopetusta.

Jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia, sinun pitää käydä 4 tunnin ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS). Kaikki mopokurssipakettimme kattavat tämän koulutuksen.

T-luokan ajokortin saaminen edellyttää kuljettajantutkinnon teoriakokeen suorittamista hyväksytysti. Sinun tulee olla täyttänyt 15 vuotta ennen kokeen suorittamista.

Ilmoittautuessasi teoriakokeeseen todista henkilöllisyytesi esimerkiksi passilla tai kuvallisella henkilökortilla. Sinulla on oltava mukana myös allekirjoitettu Huoltajan suostumus -lomake T-luokan ajokortin saamiseen, jos olet alle 18-vuotias sekä todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Lisäksi varaa mukaasi 40€ teoriakoemaksua varten.

 

T-kortin ajo-oikeudet

T-luokan ajokortilla saat ajaa traktoreita ja traktorimönkijöitä, joiden enimmäisnopeus on 60 km/h.

T1a- ja T1b-luokan, T2a ja T2b-luokan sekä T3a-luokan ajoneuvot

Poikkeuksena ovat T3b-luokan ajoneuvot, joiden ajamiseen tarvitsee 1.7.2018 alkaen AM/121-luokan ajo-oikeuden.

Traktorit, joiden suurin rakenteellinen nopeus ylittää 60 km/h, vaativat henkilöauton tai kuorma-auton ajokortin ajoneuvon massasta riippuen.

Kokonaismassa on enintään 3500 kg: auton (B) ajokortti.
Kokonaismassa on enintään 7500 kg: kuorma-auton (C1) ajokortti
Kokonaismassa on yli 7500 kg: kuorma-auton (C) ajokortti

Traktorin kuljettajalta vaaditaan kuorma-auton ajokortti ja traktorilla ajetaan sellaista ajoa, jossa vaaditaan kuljettajan ammattipätevyys.